Pelenkatorták, ajándékcsomagok babalátogatóba

BPA - a nagy baba para

2018. január 26. - Vé6

Ez az a téma aminek a megírását nagyon sokáig halogattam. Rendkívül kényes témáról van szó, hiszen mindenkinek haja szála égnek áll, ha meghallja

BÉ-PÉ-ÁÁ,

pedig sokan azt sem tudják mi az. Azt viszont mindenki tudja, hogy BPA menteset kell venni, mer’ az jó!

Ha már a mentességnél tartunk, akkor egyet ígérhetek, cikkem nem fog az egészségre ártalmas szavakat tartalmazni, úgy mint: polikarbonát, epoxigyanta, prekurzor, fenoplaszt, dehidroepiandroszterin-szulfát, és még sorolhatnám. Hozzá teszem, ha ez (is) érdekel, akkor a lap alján megjelölt források közül kedvedre válogathatsz! Nekem már sikerült ezeken átrágni magam, és most megpróbálom a lényeget megragadva, érthetően leírni neked a legfontosabb információkat.

Lássunk hát neki! Mi is az a BPA?

Először 1891-ben állították elő. Az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália (évente körülbelül 3 millió tonna, ami évről évre 5%-al gyarapodik). Talán sokan tudjátok, hogy hő hatására oldódik ki a műanyagból, de azt már kevesebben, hogy ez a folyamat már szobahőmérsékleten kezdetét veszi! Nagyobb hő hatására (pl.: mikró) ez a folyamat felgyorsul. A kioldódását segíti még a savas vagy lúgos közeg, illetve a sérült, karcos felület.
uveg.jpg
Előnye, hogy a műanyag szép áttetsző lesz tőle, ugyanakkor kemény és ellenálló is! Ezen előnyös tulajdonságok azonban eltörpülnek hátrányaival szemben. Számos kísérlet, kutatás bebizonyította, hogy egészségkárosító hatása van a szervezetre. A vizsgálódások még a mai napig is folynak, azonban már nem a káros-nem káros kérdéskörben, hanem arra keresik a választ, hogy mi az a mennyiség, ami még a szervezet tűréshatárát nem lépi át.

Mit tesz velünk a BPA?

Röviden: összezavarja a hormonháztartást, amelynek következményeképpen egy ijesztően hosszú listából válogathatunk:

  • rákos megbetegedések
  • cukorbetegség kialakulása
  • pajzsmirigy zavarok
  • szívbetegségek
  • asztma
  • elhízás
  • meddőség
  • születési rendellenességek
  • agyi fejlődési rendellenességek…

Soroljam még??

Szerencsés helyzetben vagyunk, ha a konyhában lévő műanyagok (tányérok, ételtároló edények, cumisüvegek) ellenőrzéséről van szó, mert magunk is el tudjuk végezni pillanatok alatt. –Jelölés lejjebb!- De számos helyen nem tűntetik fel a BPA tartalmat, pedig hát….

...helyek ahol még fellelhető:

  • Vízvezeték csövek,
  • Kontaktlencse
  • CD/DVD lemez
  • Egyes fogtömések
  • Autók kerekei
  • Mobiltelefonok
  • Számítógépek…

Sikerült rád hozni a frászt? De ne temessük magunkat egyelőre!

Szabályozások óta már sok helyen feltüntetik a BPA mentes címkét. Sőt! 2010-ben az EU Élelmiszerlánc és Állategészségügy Állandó Bizottsága betiltotta a BPA felhasználását cumisüvegekben és korlátozta a vegyület használatát az élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokban. Az engedélyezett kioldódási határérték 0,6 mg/kg. A tudomány jelenlegi állása szerint ilyen bevitel mellett a BPA nem jelent veszélyt. Persze sok minden múlik az egyéni tűrőképességünktől is. Tehát: az EU-ban hivatalosan csak olyan műanyag termékek hozhatók forgalomba, amelyekben határérték alatti a BPA-tartalom. (A kínai termékek széles skálája azonban már más kérdés…)

bpa.png

Két tévhit, amit eladóként nap, mint nap tapasztalok a vásárlók részéről:

  • MADE IN CHINA. Köszönöm, ezt nem kérem!

Attól, hogy egy termék Kínában készült még nem jelenti azt automatikusan hogy rossz, és nem is feltétlenül tartalmaz BPA-t! Szinte MINDEN nagyobb gyártó vállalat Kínában gyártatja le a termékeit, mert sokkal jobban megéri nekik! Mindazonáltal a teljes technológiát biztosítja a gyártáshoz így kivitelezve, hogy minőségi termék jusson a piacra.

  •  Ezen nincs feltűntetve, hogy BPA mentes, szóval biztosan van benne, nem kérem!

Az előbb már említettem a szabályozásokat. Például cumisüvegek nem tartalmazhatnak egyáltalán BPA-t. Így ha az egyik gyártó feltűnteti ezt a címkével, az nem más, mint üres marketing. Azt a hatást keltheti a vásárlóban, hogy a másikban van… pedig ez az összesre igaz állítás.

De ha meglehet oldani BPA nélkül is, hogy ugyanolyan szép átlátszó és strapabíró legyen például az a cumisüveg, akkor miért nem lehet egyszerűen eltűntetni a világról?

Nyilvánvalóan a BPA-t helyettesíteni kell más anyaggal. Üzleti szempontból ez többlet költséget jelenthet. Egészségügyi szempontból pedig nem biztos, hogy jobban járunk a helyettesítő anyaggal. Lehet, az is ugyanolyan veszélyeket rejt magában csak azt még nem vizsgálták meg olyan alaposan.

2018 = az aggodalom korszaka?

Már kezdünk hozzászokni a folytonos aggódáshoz. Nézzük az óránkat, hogy kimehetünk-e már a napra, váltogatjuk, hogy a kávéba édesítőt vagy cukrot teszünk aszerint, hogy épp a ráktól, a cukorbetegségtől vagy az elhízástól félünk-e aznap. Tanácstalanul ácsorgunk a közértben a hűtőpult polcai előtt, hogy a margarint vagy a vajat vegyük le. Az ehhez hasonló apró napi döntések ezreitől várjuk azt, hogy tovább éljünk. Ám a veszélyek kerülgetése egyre bonyolultabb, a tudományos érvek között a laikus egyre nehezebben igazodik el.

Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

  • 3-ast,
  • 7-est vagy
  • PC-t látunk, akkor szivároghat belőle BPA.

Csak tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az emberi szervezetnek napról napra számos vegyi anyagból álló koktéllal kell megbirkóznia, melyek elősegíthetik egymás kedvezőtlen hatásait. Van az a pont, amikor már nem tudunk mást tenni mint bízni! Bízni a tudományban… de azzal mindenesetre semmiképp nem ártunk, ha az ételt nem műanyag, hanem porcelán vagy üveg edényben melegítjük.

. . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . : . . . :

Remélem tetszett a cikkem! Ha szívesen olvasnál többet a témában, itt vannak a források amelyek segítségemre voltak!  

http://eletmodszer.com/hirek/bpa-biszfenol-a.html

http://eletmodszer.com/tudnivalok-a-bparol.html

https://index.hu/tudomany/2016/10/17/bpa_mentes_muanyag/

http://kockazatos.hu/anyag/biszfenol-bpa

https://www.babaszoba.hu/articles/baba/Mi_az_a_BPA_Es_veszelyes?aid=20161019131607

A bejegyzés trackback címe:

https://pelenkatortak.blog.hu/api/trackback/id/tr213603789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása